Boliviadebat

October 16th, 2008

Helaas heb ik er niet aan gedacht het op voorhand op Blogivia aan te kondigen, maar gisteren heb ik deelgenomen aan een debat over de actuele situatie in Bolivia.  Organisator was de dienst ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Brasschaat.  Brasschaat is verzusterd met de Boliviaanse stad Tarija, vandaar het debat.

Eerst werd de documentaire ‘Volveré y seré millones’ van Goedele Verleysen vertoond, een reportage over hoe het presidentschap van Evo Morales en het veranderingsproces dat deze wil doorvoeren wordt beleefd in Bolivia en in een klein indiaans dorpje in de Boliviaanse Altiplano.Daarna was er een panelgesprek met enkele Vlamingen en Nederlanders met ervaring in Bolivia.  Ik maakte deel uit van het panel en het was een fijne avond die de herinneringen aan Bolivia weer even wat leven inbliezen en me maar weer eens op het feit drukte dat het toch echt een geweldig land is.  Bedankt aan Jamila, Isabel en Brasschaat voor de organisatie en de uitnodiging!

De bom is gebarsten

September 12th, 2008

Wat er al zolang zat aan te komen is dan uiteindelijk ook gebeurd: de spanningen in Bolivia zijn uitgemond in geweld, plunderingen en zelfs moord.Het conflict gaat tussen regering en oppositie, arm en rijk, oost en west, indiaans en westers, links en rechts. Sinds een paar dagen zijn overheidsgebouwen in Santa Cruz bezet, geplunderd en in brand gestoken. Alle toegangswegen naar Santa Cruz zijn afgesloten, het luchtverkeer ligt stil. In het noorden van het land vielen 8 doden bij gevechten tussen aanhangers van president Morales en oppositiesymphatisanten.Zoals gewoonlijk beschuldigen de regering en de oppositie elkaar van het aanstoken van het geweld.  De machthebbers in Santa Cruz (die eigenlijk de grootste oppositie voor Morales vormen) vallen echter door de mand door te zeggen dat met het geweld en de bezetting en plundering van overheidsgebouwen de wil van het volk naar meer autonomie wordt ingewilligd (ze noemen het geweld nog net niet ‘democratisch’).  Nergens een oproep tot kalmte bij deze leiders, ze lijken het geweld eerder te orkestreren dan tegen te gaan.  Gelukkig heeft het leger enkel nog maar halfslachtige verdedingspogingen ondernomen, mochten zij orders krijgen om het gevecht aan te gaan dan zal het dodental zeker nog de hoogte ingaan.Morales heeft ondertussen de Amerikaanse ambassadeur in Bolivia het land uitgewezen en als reactie deden de Amerikanen hetzelfde met de Boliviaanse ambassadeur.  President Chavez van Venezuela heeft al aangeboden militaire steun te bieden aan Morales en heeft ondertussen ook de Amerikaanse ambassadeur in Venezuela de deur gewezen.Het doet ons pijn ons tweede vaderland zo de dieperik in te zien gaan. We zijn ook ongerust over onze vrienden en ex-collega’s in Santa Cruz.  Het land is momenteel zo gepolariseerd dat de enige hoop uit het buitenland lijkt te moeten komen.  De Verenigde Naties hebben hun steun al toegezegd om het conflict te bezweren, maar ze kunnen zich maar beter haasten.

Integratie

September 2nd, 2008

Na twee maanden België is onze integratie al ver gevorderd: we zijn allebei begonnen aan een nieuwe job (Sara is al aan haar vierde week bezig, Maarten heeft net zijn tweede dag achter de rug), we hebben een nieuw tweedehands autootje gekocht en, als toppunt van integratie, we hebben een huisje gekocht!

Het was een korte maar intensieve zoektocht.  Omdat we toch een nieuw begin moesten maken en we niet veel zin hadden om opnieuw iets te huren, besloten we maar dadelijk iets te kopen.  Schaffen, bij Diest, dat is onze nieuwe thuis:


Created with Admarket’s flickrSLiDR.


Grotere kaart weergeven

De eerste maand Terug

August 7th, 2008

Ettelijke barbecues, enkele kilo’s mosselen, vele Belgische biertjes, fijne ontmoetingen met familie en vrienden, uitstapjes naar zee en Amsterdam en bijna iedere dag slapen in een ander bed: ziedaar een samenvatting van onze eerste maand Terug.

Sara

Llegaron las mejillones!

Duvel

We kunnen ondertussen vieren dat ook Sara werk heeft!  Zij begint deze maandag al als arbeidstrajectbegeleidster voor kansarmen in Leuven.  Volgende week hebben we als alles goed gaat ook een autootje.  Wat nog rest is de zoektocht naar een nieuw huis…

De aanpassing aan de Belgische levensstijl is vrij goed verlopen.  Zeker nu onze toekomst stilaan vorm begint te krijgen, hebben we allebei zin om hier in België terug iets op te bouwen.  We merken wel dat Bolivia, Santa Cruz en de mensen die we daar kenden nog steeds in ons hoofd en hart zitten.  Een Boliviaanse vakantie, volgend jaar ofzo, zit er misschien wel in!

Enkele dingen die ons opvielen tijdens de eerste weken terug in België:

  • wc-madammen worden vervangen door electronische poorten (station Brussel-Zuid)
  • speculaas kan gewoon op de boterham gesmeerd worden
  • het Belgische weer doet zijn reputatie alle eer aan
  • afval sorteren moet je opnieuw leren
  • Vlaanderen is al volgebouwd, maar toch tiert de bouwwoede welig voort
  • het kost niet veel moeite ‘de verzuring’ tegen te komen
  • fietsen is echt geweldig, fietsknooppuntennetwerken al evenzeer
  • het niveau van het Belgisch voetbal glijdt verder af naar het niveau van het Boliviaanse voetbal

De eerste week Terug

July 10th, 2008

We zijn ondertussen al anderhalve week terug in België, hoog tijd dus om onze belofte om ook van onze terugkeer verslag te doen op Blogivia na te komen.

Het weerzien met familie en vrienden was uiteraard heel fijn.  In tegenstelling tot vorig jaar, stond het weerzien niet ook al in het teken van een nakend afscheid, waardoor alles wat rustiger verliep.  Heel wat mensen moeten we nog terugzien, omdat ze nog op vakantie zijn of omdat we simpelweg nog geen tijd hebben gevonden om af te spreken.

Voor de Blogivia-lezers die het Belang van Limburg van 28 juni hebben gemist: Sara verscheen in de reeks ‘Limburger, Wereldburger’ met een interview op 2 hele pagina’s.  Er stonden ook een paar foto’s bij, zodat Maarten ondanks zijn niet-Limburgerschap ook in het Belang is geraakt.  Sara werd meteen een Bekende Lummense en kreeg op de zaterdagse lokale markt dan ook heel wat reacties.

Het weer is, zoals te verwachten viel, heel Belgisch: grijs, regenachtig en af en toe ook fris.  Hoe we daar in Santa Cruz soms naar verlangden, snap ik ondertussen al niet meer zo goed :-)

Logo Regionaal Landschap DijlelandWel al een onverwacht snel lichtpuntje: Maarten heeft al meteen een nieuwe job en gaat aan de slag bij het Regionaal Landschap Dijleland.  Hij wordt projectcoördinator van het project ‘Het Groene Bekken van de Weesbeek’.  Hij zal voor een periode van 3 jaar instaan voor bosuitbreiding, natuurversterking, grondenruil en integraal waterbeheer van een projectigebied op het grondgebied van de gemeentes Herent, Kortenberg en Kampenhout.  Vanaf 1 september dus weer iets nieuws!  Sara kijkt ondertussen nog wat verder uit naar een nieuwe job.

Tot zover deze update.  Binnenkort wat meer diepgaande beschouwingen over de gelijkenissen (?) en verschillen (!) tussen België en Bolivia en tussen ons oude en nieuwe leven.

Limburger, wereldburger

June 27th, 2008

Logo belang van Limburg

Al wie morgen, zaterdag 28 juni, het Belang van Limburg koopt, wacht een fijne verrassing…

Suzi

June 24th, 2008

Onze terugkeer naar België betekende voor ons ook het afscheid van ons jeepje.  Suzi, een Suzuki Samurai 4×4 uit 1987, heeft ons gedurende anderhalf jaar trouwe dienst bewezen en we waren wel een beetje gehecht geraakt aan het beestje.  Na al die tijd kenden we haar door en door, ze had echt een eigen karaktertje.  We hebben met ons drieën ook moeilijke tijden beleefd, maar ze was 100 % een trouwe vierwieler.

Haar verkopen viel ons dus zwaar.  Het feit dat de nieuwe eigenaar wel een vriendelijke man is, verzacht een beetje de pijn.  Wat volgt is een ode aan Suzi.


Met dank aan flickrSLiDR.

Open brief Morales aan EU

June 19th, 2008

Als één van mijn laatste wapenfeiten als coöperant in Bolivia heb ik samen met Tom Pellens (ondertussen ook ex-coöperant van Volens) de open brief die president Evo Morales aan de EU schreef over de zogenaamde Europese terugkeer-richtlijn vertaald.  De richtlijn ligt momenteel ter goedkeuring voor aan werd goedgekeurd door het Europees parlement en wil de problematiek van de illegale migranten aanpakken.  Maar volgens Morales gaat de richtlijn daarbij te ver en schendt de mensenrechten.  Morales roept dan ook op de nieuwe richtlijn niet goed te keuren.

Evo en EU

Hoewel de brief niet altijd even logisch is opgebouwd, ben ik het wel eens met de wat volgens mij de grondboodschap is van de brief: in de globale discussie over liberalisering wordt er vooral benadrukt wat het Noorden goed uitkomt en wordt voorbijgegaan over wat het Noorden niet zo goed uitkomt.  De richtlijn is voor mij ook een uiting van het gebrek aan solidariteit met het Zuiden waardoor de EU de laatste jaren wordt gekenmerkt.

Je vindt de brief op de website van 11.11.11, op de website van MO* en op de website van Volens.

Afscheid

June 17th, 2008

Nog onverwachter en plotser dan ons Bolivia-avontuur begon, zal het binnenkort afgelopen zijn.  Met heel wat spijt moeten Sara en ik hier ons afscheid aan Bolivia aankondigen.  Enkele omstandigheden hebben ons doen besluiten onze geplande reis naar België om te zetten in een echte terugkeer.  Op zaterdag 28 juni laten we ons tweede vaderland achter ons en keren we terug naar ons eerste.

Belgische vlag Boliviaanse vlag

Blogivia zal nog even verder blijven bestaan en zal verslag doen van onze terugkeer en hoe we België na meer dan twee jaar in Bolivia opnieuw ervaren.  Daarna zal Blogivia zachtjes uitdoven, terwijl wij aan een nieuw hoofdstuk in ons leven beginnen…

Wij

Alles is relatief

May 30th, 2008

Cartoon crisis in België

Fijne cartoon (gevonden op www.standaard.be) die de problemen in België wat in perspectief stelt. Vanuit Bolivia bekeken gaat alles in België nog héél goed.

Dat het misschien toch geen slecht idee is om hulp uit het Zuiden naar het Noorden te sturen lees je hier, in een artikel op MO* van Stijn, ex-Volens-coöperant en ondertussen aan de slag in Ecuador.